Een afleverset in je appartement

Je woning of bedrijfsruimte is aangesloten op een gemeenschappelijk energievoorziening (vaak WKO-bodembronnen) waarbij alle energie centraal (met collectieve warmtepompen) wordt opgewekt. In jouw woning of bedrijfsruimte wordt een afleverset geplaatst die verwarming, koeling en tapwater levert. Dit systeem komt vaak voor bij grote woonwijken of grotere appartementencomplexen.

Hoe werkt jouw Energievoorziening

Bron van energie

De bron van een collectief energiesysteem is vaak bodemenergie. Open WKO-bronnen (Warmte-Koude Opslag) zorgen voor een evenwichtige balans gedurende het hele jaar. In de winter halen we warmte uit de bodem, die vervolgens naar de technische ruimtes wordt geleid. In de zomer halen we juist warmte uit de woningen (wat resulteert in een paar graden koeling) en pompen we dit terug de bodem in. Op deze manier benutten we energieopslag optimaal gedurende de verschillende seizoenen, en realiseren we een duurzaam en efficiënt energiesysteem.

Regeneratie

De energie die in de winter uit de bodem wordt onttrokken, moet in de zomer weer worden aangevuld. Op deze manier wordt er een balans in de bodem gecreëerd, waardoor een efficiënt en duurzaam energiesysteem ontstaat. Als de balans niet kan worden bereikt door alleen de woningen/bedrijfsruimten te koelen, is regeneratie nodig. In de zomer halen we dan extra warmte uit oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) of uit de buitenlucht. De keuze hiervoor varieert per project, afhankelijk van welke duurzame bronnen beschikbaar zijn.

Collectieve warmtepompen

In een collectief energiesysteem wordt alle benodigde energie (warmte, koude en warm tapwater) centraal opgewekt. In de woonwijk of in het appartementencomplex bevinden zich één of meerdere centrale technische ruimtes. Hier staan warmtepompen die de energie uit de bodem omzetten naar de vereiste temperaturen om de woningen te verwarmen of te koelen. Deze warmte wordt vervolgens via het distributienet naar de woningen getransporteerd.

 

Afleverset

De afleverset wordt aangesloten op het distributienetwerk, waar warmte, koude en tapwater naar de woning worden geleid. Meestal wordt deze set geplaatst in een kast nabij de voordeur van de woning. De afleverset is verbonden met zowel de vloerverwarming als de waterleidingen in de woning. In de afleverset bevindt zich tevens een energiemeter, die het verbruik van warmte en koude registreert.

Tips: instellingen en onderhoud

Tip 1 – Je kunt geld besparen door de kamerthermostaat op maximaal 19 graden te zetten, de na-regeling in de slaapkamers op een lage temperatuur te zetten en door korter te douchen. Zet de thermostaat echter niet lager/uit, het duurt namelijk anders weer lang om uw woning weer op temperatuur te krijgen.